Tommilla on asiaa

Digi, mobiili, media, asiakaspalvelu, matkailuala, taantuma… Aina jotain mieltä.

HS.fi: Facebook ilmoittaa mainostajilleen ylisuuria käyttäjämääriä

with one comment

Hesari tarjoilee lukijoilleen faktana uutisen, jonka mukaan ”Facebook ilmoittaa mainostajilleen ylisuuria käyttäjämääriä”. Väite perustuu siihen, että hakemalla mainostajien käyttöön tarkoitetulla profilointityökalulla esimerkiksi Helsingin alueelta käyttäjien määrää, profiileja löytyy yli 560 000, kun koko Helsingissä asukkaita on vajaa 580 000. Tätä Hesari kutsuu ”selvitykseksi”. Uutisen kirjoitti Juhani Mykkänen.

Kummallista on se, että kyseisestä profilointityökalusta ei löydy esimerkiksi Vantaata laisinkaan. Espoo sieltä löytyy, mutta Helsinki ja Espoo yhdessä käyttäjien määrä lisääntyy vain 20 000 kappaleella. En tiennytkään Espoon olevan niin pieni! Tästä voisi nopeasti päätellä, että jotakuinkin koko pääkaupunkiseutu menee Helsingin piikkiin (koska käytössä on vielä aika epätarkka IP-osoitteeseen pohjautuva alueellinen kohdistus). Helsingin seudulla asukkaita on Wikipedian mukaan 1,3 miljoonaa, joten nyt alkaa numerot olemaan lähempänä. Monilla työpaikka saattaa esimerkiksi olla Helsingissä, joten IP-kohdennus todennäköisesti ottaa sen tiedon käyttöön.

Jos joku muu keksii muita perusteluja, niin anti tulla kommenttia. Itse luotaan omaan järkeilyyni kuin Neuvostoliittoon… :)

Erikseen on tietysti hyvä kysyä, mitä väliä noilla luvuilla edes on? Facebook ei ole printtimainontaa, jossa lukijamäärä on ainoa tiedossa oleva numero ja se on varmaan vielä enemmän mäessä kun lehdet sen itse arvioivat. Facebook myy kohdennettua mainontaa näyttömäärien tai vaihtoehtoisesti klikkien mukaan hinnoiteltuna, joten tällainen kokonaiskäyttäjämäärä on aika hypoteettinen lukema. Hesari kirjoittaa näin:

Mainostaja voi näin ollen luulla maksamansa mainoksen kohderyhmää selvästi suuremmaksi kuin se todellisuudessa on.

Toistan vielä kerran: ei mainostajalta saa jäämättä yhtään näyttöä saati sitten klikkiä, vaikka kohderyhmä olisi hieman toisenlainen kuin tuo arviointiin tarkoitettu työkalu lupailee. Artikkelin ja siihen liittyvän ”selvityksen” perusteella taitaa olla Sanomilla kusi sukassa kun Facebook imee mainostajien rahoja. Meillä ainakin on Facebookissa mainostamisesta hyviä kokemuksia. Muuta syytä en keksi suoltaa tuollaista puppua pihalle.

Mainokset

Written by tommiholmgren

Touko 12, 2009 klo 3:13 pm

Kategoria(t): näkökulma

Tagged with , , , , ,

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jokainen joka on nähnyt mm. Google Analyticsin kaupunkikohtaisia lukuja Suomesta tietää että esim. Espoo ja Helsinki menevät Googlessa varmasti sekaisin, niin pieniä Espoon luvut ovat väkilukuun suhteutettuna (ja Kauniaisista surffaa aina enemmän väkeä kuin Espoosta :-).

    Joten pk-seutua kannattaa tosiaan tarkastella yhtenä kokonaisuutena, mitä tulee ip-kohdennukseen.

    Leevi Kokko

    Touko 18, 2009 at 11:18 am


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: