Tommilla on asiaa

Digi, mobiili, media, asiakaspalvelu, matkailuala, taantuma… Aina jotain mieltä.

Luettua: The Cult of the Amateur – Andrew Keen

with 2 comments

Lukaisin lomalla Andrew Keenin paljon paheksuntaa etenkin ”blogaavassa maailmassa” herättäneen internetin ilmiöitä kriittisesti tarkastelevan kirjan ”The Cult of the Amateur – how today’s internet is killing our culture”. Andrew oli puhumassa Suomessakin vähän aikaa sitten muistaakseni Sanomatalossa, ja olen ymmärtänyt että nettikansa ottaa miehen vastaan nihkeästi jotakuinkin kaikkialla maailmassa. Pakkohan kirja oli siis lukea, vaikka se ei ihan uusi (2007) enää olekaan.

Keen kertoo olleensa dotcom-yrittäjä ja piilaakson kermaan kuulunut ”sisäpiiriläinen”, joka koki herätyksen ja huomasi puheiden tyhjyyden ollessaan vertaistensa kanssa O’Reillyn ystävien leirillä (FOO-Camp) pohtimassa internetin ja yhteiskunnan tulevaisuutta. Keen kuvaa ”demokratisoituminen” sanan olleen se, jolloin hän itse heräsi.

Siitä kirja saakin hyvän lähtökohdan: miten amatöörien (tai apinoiden, kuten Keen näitä kutsuu) valtaistatuminen ja näiden tuottaman sisällön kasvu ammattimaisen sisällöntuotannon kustannuksella tuhoaa kulttuurimme. Keen käsittelee asiaa monelta kantilta ja kirjoittaa mielestäni todella hyvin ja asiallisesti. Eräs kohta Keenin ajatuksissa ei kuitenkaan mahdu minun päähäni. Keen katsoo, että netti ”turmeltuu” kun kaikki sisältö on amatöörien tuottamaa skeidaa ja että se johtaa ammattimaisen, journalistisen ja objektiivisen tiedon häviämiseen väistämättä. Argumenttina Keen käyttää sitä, että 2005 Pew Researchin mukaan 71% aikuisista jenkeissä koki saavansa tarpeelliset uutiset netistä ja väittää, että kaikki tämä uutistieto on jotakuinkin valheellista, koska niin suuri osa  on käyttäjien luomaa. Keen taitaa unohtaa, että myös monet ”oikeat” uutismediat ovat ymmärtäneet verkon tärkeyden ja tuottavat uutisia sinne hyvänä kokonaisuutena painetun lehden kanssa. Tuskin niiden laatu on vähäisempää kuin lehdessä, vai olenko väärässä? Keen siis mielestäni missaa pointin verkon viihdesisällön ja tuotetun oikean sisällön välillä, jota ei mielestäni sovi unohtaa. Voihan toki olla, että jenkeissä ison osan väestöstä medianlukutaito (josta Keen on huolissaan) on niin surkeaa, että tätä eroa ei nähdä.

Myös ärsyttävää on, että Keen surkuttelee jota kuinkin jokaisen mediateollisuuden haaran perään levy-yhtiöistä leffatuottajiin ja tietosanakirjoihin, joilla menee huonosti ja jotka ovat massairtisanomisten edessä. Keenin mukaan iTunes alle dollarin biiseillä sekä laiton kopiointi on vienyt bisneksen. Ensinnäkin, miten ihmeessä voi yhdistää samassa lauseessa laillisen ja laittoman toiminnan sekä vielä surkutella leffabisneksen perään, joka voisi vaikka hyötyä musiikkiteollisuuden opeista, mutta on sen sijaan niin jumiutunut vanhoihin toimintatapoihinsa ettei oikeasti vaan osaa/pysty/uskalla uudistua. Keenin mielestä internet syö työpaikat ja tappaa niin talouden kuin kulttuurin. Internet ei vie työpaikkoja, vaan jämähtäneet bisnesmallit, joita onkin jo aika ravistella.

Kirjan loppuosa käsittelee nettiriippuvuutta ja yksityisyydensuojaa ja kertoo paljon (negatiivisia) esimerkkejä pornosta pokeririippuvaisuuteen sekä henkilöllisyyden varkauksiin. Se on mielestäni hyvää luettavaa, ja pistää ainakin hetkellisesti lukijan taas miettimään mihin kaikkeen Google pystyy kaikella sillä tiedolla, jota se minusta joka päivä kerää. Hiukan jopa pelottavaa.

Kirjan on kaikesta huolimatta hyvää luettavaa ja hyvä vastapaino Tribesin sekä Groundswellin kaltaisille sosiaalista mediaa palvoville teoksille. Sen saa vaikkapa Amazonista hintaan $18.36 + postikulut.

Mainokset

Written by tommiholmgren

tammikuu 10, 2009 klo 5:58 pm

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] sitten lukemani Andrew Keenin The Cult of the Amateur kirja (josta blogiinikin kirjoitin) rakentuu aika vahvasti yhden teeman ympärille, jonka mukaan amatöörien tuottama sisältö […]

  2. […] havainto: Viitaten Andrew Keenin ajatuksiin siitä, että netti tuhoaa kultuurin ja journalistinen kyky katoaa […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: