Tommilla on asiaa

Digi, mobiili, media, asiakaspalvelu, matkailuala, taantuma… Aina jotain mieltä.

Viikko 50 Googlessa: itsenäisyyskarkelot ja tyttöjen yhteisöt

with 3 comments

Aloitan uuden kirjoitussarjan blogissa, joka käsittelee viikottain valtakunnassamme tapahtuvia Google hakuja ja etenkin hauissa esiin nousevia uusia ilmiöitä.

Miksi? Suomalaisista 3,6 miljoonaa käyttää internettiä, ja haku on keskeinen osa verkon tiedonetsintää, usein jopa lähtöpiste kaikelle selailulle. Googlen markkinaosuus Suomessa on yli 90%, joten tarkastelemalla säännöllisesti Google-hauissa tapahtuvia ilmiöitä, voi melko helposti pysyä kärryillä myös netin ilmiöissä. Tietolähteenäni käytän julkisesti tarjolla olevaa Google Insights for Search -palvelua, joten mitään salaista en ole julkaisemassa. Palvelussa hakukriteereinä käytän viimeistä seitsemää vuorokautta ja alueena koko Suomea. Toisinaan tulen pureutumaan tarkemmin eri alueiden, teemojen tai toimialojen hakuihin niiden sopivasti tullessa esille. Toivottavasi tästä kirjoitelmasarjasta on iloa sinulle! :)

Lähtökohdaksi vertailunvuoksi voisi kuitenkin ottaa hieman pidemmältä ajalta eniten Googlesta haetut termit. Viimeisen 12 kuukauden aikana ne ovat olleet seuraavat (perässä oleva numero kuvaa termien välisiä suhteita, ei hakumääriä):

 1. youtube (100)
 2. irc (90)
 3. iltalehti (80)
 4. iltasanomat (65)
 5. suomi24 (45)
 6. google (40)
 7. facebook (40)
 8. you (35)
 9. suomi (35)
 10. sanakirja (35)

Melko peruskamaa, eikö totta? Mielestäni hauskaa on huomata, että suomalaiset käyttävät siis Googlea joko etusivunaan (tai selaimen yläreunan Google-kenttää) ja hakevat sitä kautta saitit kirjoittamatta osoitetta URL-kenttään. Ja tuo Google termin haku ei vain mene jakeluun…

Mutta kiinnostavampaa on viikottaiset vaihtelut. Siitä näkee, mitä suomalaisilla oikeasti on päällimmäisenä mielessä. Tarkoitukseni ei toki ole listata jokaista termiä, vaan poimin omavaltaisesti mielenkiintoisimmat TOP 10:n joukosta. Alla tämän viikon historiallinen ja ensimmäinen ”Tommin Google-lista”:

Linnanjuhlat ja itsenäisyyspäivä

Linnanjuhlat valloittivat kaksi ensimmäistä sijaa (linnanjuhlat ja linnan juhlat). Tämä ei liene suuri yllätys, koska eventti on kuitenkin sen verran suosittua sosiaalipornoa. Itsenäisyyspäivä oli kolmosena hauissa. Mitähän tuolla haulla on tavoiteltu? Itse veikkaisin, että on tarkistettu Wikipediasta, että moneskohan itsenäisyyspäivä tämä nyt sitten onkaan… (Älä turhaan mene Wikipediaan: Suomi itsenäistyi 1917 ja se tarkoittaa, että tämä oli 91. itsenäisyyspäivä).

Lumilyhty

Talvi on tullut Suomeen. Etenkin Oulun läänissä on ahkerasti googlailtu lumilyhty -termillä. Voisiko olla, että itsenäisyyspäivän iloksi on tehty kauniita lumilyhtyjä? Tuskin kuitenkaan. Kyseessä on Suomen Liikunnan ja Urheilun arpajaiskampanja, jota myös TV:ssä on mainostettu.

Tyttöjen yhteisöt

Itselleni yllätyksenä TOP10 listalle nousi kaksi tyttöjen yhteisöä, Stardoll ja goSupermodel. Tämä on melkoisen mielenkiintoista, että suhteellisen kapealle segmentille suunnitellut palvelut nousevat näin valtavasti (ja vielä kaksi palvelua). Voin sanoa, että omat tietoni näistä ovat hyvin rajalliset, mutta ilmeisesti syytä olisi tietää enemmän. Molemmista löytyy suomenkieliset versiot. Tähän kohtaan sopii hyvin linkkivinkki päivän uutisiin, joiden mukaan nuoret eivät hallitse tietokoneiden hyötykäyttöä. Tutkijan mukaan se tarkoittaa mm. taulukkolaskentaa ja tekstinkäsittelyä. Tulee vaan heti mieleen Applen mainokset stereotyyppisestä PC:stä…

Viikon muut nousijat:

 • Anna Abreu
 • Positiivarit
 • 1001
 • Expert
Mainokset

Written by tommiholmgren

joulukuu 10, 2008 klo 8:51 pm

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Google hakuterminä tulee siitä, jos selaimen oletushakukoneena on Google, ja kirjoitat osoiteriville vain ”google”, ilman domain päätettä, jolloin se suorittaa Google -haun hakusanalla ”google”. Domainpääte on monelle ylivoimaisen vaikea kirjoittaa, jonain päivänä varmaan luovutaan kokonaan domaineista ja siirrytään kokonaan Google -pohjaiseen nettiin.

  Tuomo

  joulukuu 12, 2008 at 8:42 am

 2. Jep, näinhän se on. Vielä kun selain helposti löytäisi .fi domainit myös, niin pääsisi lähes kokonaan raapustelusta eroon. Itse ainakin huomaan, että Safari-selaimen google-kenttä on useammin käytössä kuin osoiterivi…

  Googlen Chrome selaimessahan ei ole kuin yksi rivi, joka tekee haut tai sitten menee suoraan sivulle. Se on fiksua ja voisin kuvitella että suunta jatkossa.

  tommiholmgren

  joulukuu 12, 2008 at 8:51 am

 3. Allekirjoittanut odottelee kovasti Chromen Mac version julkaisua, saisi sen täyspäiväisesti käyttöön. Nyt se on vain toisella kotikoneella käytössä.

  Tuomo

  joulukuu 16, 2008 at 11:43 am


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: